Aktualności

Wielkanocne i wiosenne inspiracje kulinarne-Szkoła Promująca Zdrowie

     W ramach projektu „DOBRZE JEMY”, prowadzonego przez fundację SZKOŁA NA WIDELCU” klasa 3 C realizowała temat: „Wielkanocne i wiosenne inspiracje kulinarne”.
     Uczniowie próbowali odpowiedzieć na pytanie: Czy jajka są zdrowe? Dowiedzieli się m.in. ile kalorii ma biało, a ile żółtko, ile może mieć tłuszczu, ile jajek może zjeść człowiek tygodniowo, jakie witaminy
i składniki mineralne zawiera jajko.
     Dzieci oglądały jajka nie tylko kurze, ale i gęsi, kaczki, przepiórki, strusia, które także używa się w kuchni.
     Uczniowie dowiedzieli się o wartościach odżywczych jajek. Wiedzą już, że jajka pomagają w zwalczaniu różnych chorób, np. anemii. Zmniejszają ryzyko chorób serca, chronią wzrok i zapobiegają chorobom oczu, wzmacniają mięśnie, kości i zęby.
     Jajka dodają energii, poprawiają pamięć i koncentrację uwagi, wzmacniają odporność organizmu, Upiększają, poprawiają kondycję skóry i włosów.
     Przed Świętami Wielkanocnymi dzieci przygotowywały samodzielnie lub z pomocą rodziców różne potrawy z jajek. Były to:
– jajko na twardo,
– jajko na miękko,
– jajko sadzone,
– jajecznica,
– jajecznica na szynce i szpinaku
– jajka na twardo z łososiem lub majonezem,
– omlet z boczkiem i warzywami,
– kanapki,
– pasta jajeczna,
– sałatki.

Skip to content